Afriflora

Afriflora

 

Locatie

Kwekerij in Ziway, Ethiopië en logistiek centrum in Aalsmeer, Nederland

Omvang

450 hectare kassen in Ethiopië verdeeld over drie locaties én een productielocatie is Aalsmeer

Product

Rozen

Specialisatie

Een innovatieve en maatschappelijk betrokken rozenleverancier met de grootste rozenkwekerij ter wereld

De grootste rozenkwekerij ter wereld

Bij Van Dijk Flora brengen we floral happiness in heel Europa, maar dit kunnen we natuurlijk niet alleen. Een partner die de essentie van deze missie omarmt en met wie we trots samenwerken, is Afriflora.

Afriflora is specialist op het gebied van rozen in grote aantallen en heeft zelfs de grootste rozenkwekerij ter wereld op haar naam staan. Het totale kassencomplex van Afriflora bestaat uit een oppervlakte van ongeveer 470 hectare verdeeld over drie verschillende locaties in Ethiopië én een logistiek centrum in Aalsmeer. Afriflora richt zich sinds 2005 op de Europese retailmarkt op basis van langetermijncontracten, maar ook de (tros)rozen zijn sinds jaar en dag op de veilingklok te vinden.

Een duurzame verbinding

Afriflora is niet zomaar een rozenleverancier; het is een partner met wie we een diepe connectie delen op het gebied van duurzaamheid. Dankzij het juiste klimaat in Ethiopië worden de rozen op de meest natuurlijke manier geteeld. Afriflora past de HoriFootprint toe en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biologische bestrijding van ziektes en plagen (IPM). Duurzame doelen die ook bij Van Dijk Flora hoog op de agenda staan en waarin we graag investeren samen met onze partners.

Om de rozen vanuit Afrika zo duurzaam mogelijk naar Europa te krijgen, zijn we samen met Afriflora reeds gestart met het onderzoeken van alternatieve transportmogelijkheden. Een mooi voorbeeld van hoe de samenwerking met onze partners niet alleen gaat om het eindproduct, maar waarin het volledige proces onder de loep wordt genomen en waar mogelijk verbeterd.

Maatschappelijke betrokkenheid

Dankzij de bouw van 470 hectare kassen in Ethiopië is de werkgelegenheid vanaf 2005 flink gegroeid, waarbij de bevolking van Ziway zelfs is verdrievoudigd. In totaal biedt Afriflora werk aan zo’n 13.000 mensen. Deze explosieve groei heeft ervoor gezorgd dat Afriflora meer is dan alleen een rozenkwekerij.

Door de jaren heen zijn de lokale leefomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden aanzienlijk verbeterd dankzij investeringen in (gratis) scholing voor 6.500 kinderen, sportfaciliteiten en gezondheidszorg. Afriflora beschikt over vier eigen scholen en een eigen ziekenhuis dat toegankelijk is voor werknemers, studenten en de lokale gemeenschap.

Vanuit Dutch Flower Foundation (onderdeel Dutch Flower Group) werken we nauw samen met Afirflora op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid. Zo doneerden we een röntgenapparaat aan het Sher Ethiopia Hospital en hebben we onlangs nog honderden meisjes op de Sher-scholen van menstruatiepakketjes voorzien.

Kortom, Afriflora is een belangrijke partner voor Van Dijk Flora. Enerzijds omdat we dezelfde duurzaamheids- en sociaal maatschappelijke doelen nastreven en elkaar op deze manier versterken en anderzijds door de hoge kwaliteit rozen die we jaarlijks de woonkamer inbrengen. Samen sterk, samen voor de consument.

Meer weten over Afriflora? Kijk dan op www.afriflora.nl of op www.sherethiopia.com